Landsbygdsparlamentets 2024 gäster

Tulgua terveh! Vi önskar alla gäster varmt välkomna till Nurmes för att diskutera landsbygden och en hållbar framtid.

Evenemangets värdar

Som värdpar för Landsbygdsparlamentet 2024 fungerar Yles journalister Hannamari Hoikkala och Nicke Aldén.

Hannamari Hoikkala ja Nicke Aldén

Yle / Eva Pursiainen

Hannamari Hoikkala

Många känner igen Hannamari Hoikkala bland annat från kultur- och reseprogrammet Egenland, Kulttuuricocktail Live och Puoli seitsemän. Helsingforsfödda Hoikkala beskriver sig själv som en kosmopolit med rötter i Karelen. "Den finska landsbygdens hjärta är människorna: de fantastiska typerna som arbetar hårt för att göra vardagen enklare, roligare eller mer spännande för alla."

Nicke Aldén

Nicke Aldén är känd från bland annat Yle X3M, Egenland och Strömsö. Han har också kommenterat Oscarsgalan på svenska och agerat tvåspråkig chattvärd i samband med självständighetsbalen. Aldén, som kommer från Pernå (numera Lovisa) i östra Nyland, har vuxit upp på landsbygden i en familj av potatisodlare. "Landsbygden kommer alltid att representera hemmet för mig. Jag uppskattar stort Lovisas landsbygd samt dess avslappnade och hårt arbetande atmosfär," säger Aldén

Gäster på fredag 27.9.

Inari Fernández

Inari Fernández

Toimittaja, kirjailija, somevaikuttaja. Inari palkittiin vuoden 2024 Tubecon Awardsissa vuoden Instagram-vaikuttajaksi Äidin puheenvuoro -kanavastaan.

Venla Siltovuori

Venla Siltovuori

Venla Siltovuori on pohjoiskarjalainen metsätieteiden opiskelija ja nuori maaseutuvaikuttaja, joka on mukana 4H:n toiminnassa ja Suomen kylät ry:n nuorisojaostossa. Opiskelun ohella Siltovuori toimii luonnontuotealan yrittäjänä. Yritystoiminnan keskiössä ovat omien arvojen mukainen liiketoiminta ja yrittäjyys vaikuttamisen muotona. Siltovuoren tavoitteena on saada entistä useampi ymmärtämään maaseutuympäristön vahvuudet merkityksellisen elämän ja arjen tapahtumapaikkana.

Maria Dorff

Maria Dorff

Maria Dorff on yksi Omavaraopiston perustajista ja asunut maaseudulla yhteensä yli 20 vuotta, joista viimeiset 16 vuotta Valtimolla. Hän on omavaraisten pientalouksien ja fossiilittoman puutarhaviljelyn puolestapuhuja ja opettaja.

Johanna Niilivuo

Johanna Niilivuo

Johanna Niilivuo työskentelee Suomen Kylät ry:ssä maallemuuton asiantuntijana. Maaseudun kehittäminen ja kyläelämä ovat lähellä hänen sydäntään niin työssä kuin vapaa-ajalla.

"Asun Sarvenperän kylällä Korpilahdella ja olen mukana aktiivisen kylämme toiminnassa. Keskisuomalainen maaseutu ja metsä ovat merkittävä osa sielunmaisemaani!"

Sari Sirkkiä

Sari Sirkkiä

Sari Sirkkiä on toimittajataustainen nurmeslainen, joka vastaa tällä hetkellä itärajan kaupunkien ja kuntien verkostohankkeesta. Rajakunnat toimivat paljon vartijoina, ja nyt kunnat ovat oma-aloitteisesti rakentaneet uudenlaista yhteistyötä Kainuun liiton rahoittamassa AKKE-hankkeessa. Hankealue ulottuu Savukoskelta Ruokolahdelle peräti viiden maakunnan puolella.

Sirkkiä kuvaa osallistuvansa yhteiskunnalliseen keskusteluun itäisen Suomen ja harvaan asuttujen alueiden lobbarina.

Siamäk Naghian

Siamäk Naghian

Genelecin Oy:n toimitusjohtaja, tekniikan tohtori

Anni Rannikko

Pohjois-Karjalan Kylät ry:n puheenjohtaja, Pohjois-Karjalan Seta ry:n koordinaattori

Ilona Lahdelma

Ilona Lahdelma

Ilona Lahdelma on poliittiseen talouteen ja poliittiseen käyttäytymiseen erikoistunut politiikan tutkija. Ilona väitteli vuonna 2020 Oxfordin yliopistosta ja on siitä lähtien toiminut Madridin Carlos III yliopiston apulaisprofessorina. Ilonan tutkimusintressejä ovat maahanmuuttoasenteiden muodostuminen ja europpalaisten alueiden eriarvoistuminen poliittisen käyttäytymisen selittäjinä

Kaisa Rönkkö

Kaisa Rönkkö on johtanut Taiteen edistämiskeskusta elokuusta 2023 lähtien. Tätä ennen hän on toiminut johto- ja asiantuntijatehtävissä muun muassa Music x Media Oy:ssa, Music Finlandissa, Suomen Kansallisooppera- ja baletissa sekä Pääesikunnan viestintäosastolla. Lisäksi hän on ollut partneri ja manageri Fazer Artists’ Management Oy:ssa.

Aiempaan työhistoriaan kuuluvat muun muassa assistentin tehtävät Tanskan Suomen kulttuuri-instituutissa, lukuisat tuotannolliset tehtävät erilaisissa taide- ja kulttuurialan tapahtumissa sekä soitonopettajan ja free lance -muusikon työt.

Taru Haapaniemi

Taru Haapaniemi

Taru Haapaniemi on maatalouskomissaarin kabinetin jäsen, jonka vastuualueena ovat metsät, biotalous, rural vision, POSEI, älykkäät kylät ja CAP-suunnitelmat. Taru on ollut maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston virkamies vuodesta 2004, jolloin hän läpäisi maatalouden concoursin eli virkamieskilpailun.

Ennen kabinettia hän neuvotteli Suomen CAP-suunnitelman komission puolelta ja vastasi ylipäänsä Suomen maatalouden ja maaseudun kehittämisasioista. Taru on toiminut pitkään myös maatalouspolitiikan ja maaseudun kehittämisen kooordinointiyksiköissä, joissa hän on ollut vastuussa Euroopan tasolla mm. luonnonhaitta-alueiden tuista sekä metsätuista.

Taru on asunut ja opiskellut Belgiassa, Ranskassa, Espanjassa ja Hollannissa. Hän on käynyt Bryggen College of Europen ja opiskellut Pariisin Sciences Po:ssa. Komission lisäksi hän on työskennellyt mm. aluekehittämisen parissa Suomessa sekä vetänyt yritystä ja opettanut yliopistoissa Espanjassa.

"Olen kotoisin Karviasta, Pohjois-Satakunnasta, jonka maaperässä ovat tiukasti juureni ja Karviassa on myös yksi kolmesta kodistani. Maaseutua katselen myös toiselta kantilta Espanjassa, jossa minulla on myös koti. Viikot vietän aina Brysselin kaupunkiasunnossani, mutta mun juttu on ehdottomasti maaseutu!"


Gäster på torsdag 28.9.

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah

Sari Essayah

Maa- ja metsätalousministeri

Sari Kaasinen

Sari Kaasinen

Pohjois-Karjalan kulttuurilähettiläs, laulaja-lauluntekijä, muusikko, yrittäjä ja kulttuurimatkailun asiantuntija, musiikin tohtori, opettaja ja taiteilija

Harri Broman

Harri Broman

Kauppaneuvos Harri Broman toimii perheyritys Broman Group konsernin emoyhtiön hallituksen puheenjohtajana sekä Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen puheenjohtajana.

Markus Hirvonen

Markus Hirvonen

Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja, Enosta kotoisin oleva Markus Hirvonen on toiminut nykyisessä tehtävässään vuodesta 2021, ja sitä ennen terveydenhuollon tehtävissä sekä Juuan kunnanjohtajana.

Annikka Hurme

Annikka Hurme

Annikka Hurme (ETM) on toiminut Valio Oy:n toimitusjohtajana lokakuusta 2014 lähtien. Lähes 30-vuotisen Valio-uransa aikana hän on työskennellyt mm. markkinoinnin, tuoteryhmien ja myynnin tehtävissä. Valion johtoryhmässä hän on ollut vuodesta 2004. Annikkalla on laajalti kokemusta elintarvike- ja juomateollisuudesta, ja hän on pitkän linjan ammattilainen ruoka-alalla.

Annikka on mukana myös monissa luottamustehtävissä. Hän toimii mm. ETL:n hallituksen puheenjohtajana, EK:n, East Officen ja Suomen Messusäätiön hallituksen jäsenenä, sekä Apetit Oyj:n hallituksen ja tarkastusvaliokunnan jäsenenä.

Esa Karvinen

Esa Karvinen

Esa Karvinen on kuntayhtymän johtaja ja Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riverian rehtori. Hänellä on yli 30 vuotta kokemusta ammatillisen koulutuksen opetus- ja johtotehtävistä, ja hän on myös Liettuan kunniakonsuli Suomessa.

Esalle tärkeitä teemoja ovat koulutus, jatkuva oppiminen, yhteistyö ja verkostoituminen.

Anton Öhrlund

Anton Öhrlund

Anton Öhrlund is a Swedish youth leader and advocate, currently serving as the Secretary General of Federation of Swedish Youth, an organization dedicated to empowering young people in rural and vulnerable areas in Sweden. His journey in civil society is marked by a strong commitment to youth development and rural issues.

Before his current role, Öhrlund was the Vice Chairman of LRF Ungdomen, the youth division of the Federation of Swedish Farmers (LRF) with a focus on supporting young farmers and promoting sustainable green sector.

Additionally, Öhrlund worked as the project leader for Youth Up North, a program aimed at enhancing opportunities and engagement for young people in Northern Sweden. His efforts in this role emphasized the importance of regional development and youth participation in shaping the future of their communities.

Anton Öhrlund is a passionate advocate for young people, striving to create inclusive environments where they can thrive and contribute meaningfully to society.

Sylvia Grace Borda

Sylvia Grace Borda

Sylvia Grace Borda is a transdisciplinary artist-writer-researcher, and an advocate for sustainable food, rural and urban systems with a professional career spanning over 20 years. She holds a MFA in art from the University of British Columbia, Canada. Her extensive body of work has been exhibited in Europe and the Americas, most recently at: National Galleries of Scotland, Edinburgh 2023-2024; MUSLAB Exhibition Centre, Ecuador (2024); C3 Science Centre UNAM, Mexico (2023); Royal Geographical Society, London (2022); Magazzino 26, Trieste, Italy(2022); Trees for Life Presentation at PERA+FLORA+FAUNA Pavilion, Venice Biennale (2022); to name a few.

Sylvia has received awards and recognitions, including Falling Walls Sci-Art (Berlin) and Lumen Futures Prize (London) Shortlist Honorary Mentions in 2022 and 2023 for her collaborative projects Living Artworks(2020, 2022), and 2020 Creative Climate Commission by British Council for COP26. In 2023, she received a Rise25 Award from the Mozilla Foundation. The award recognised Sylvia’s transformative art collaborations and pioneering efforts to research, action and democratize the web to profile the work, labour, culture and outputs of foresters, agro-pastoralists, small to mid-sized farmers, youth and Indigenous land stewards. She holds a City of Vancouver Award for Education and Heritage (2023) for her writing about the city’s evolving histories of orchards and community stewardship.

Sylvia is a Women4Climate C40Cities Fellow and she has held senior professorships and guest positions in Canada, UK and Europe. She has been invited to present her art-research projects at institutions including Northern Ireland and Scotland for Venice Architectural Biennale events, International Congress for Union of Nature, amongst others, about sustainability and community care. For the UN COP26 Climate Conference, she collaborated with youth and partners to create the world’s first earth community climate observation land artworks that are now supported by NASA and the International Space Station for global community agro-forestry learning and well-being. This project led to a special collaboration and invitation for an agro-forestry artwork to be planted at the National Botanic Gardens in Ethiopia using indigenous flora.

Anniina Nykänen

Anniina Nykänen

Anniina Nykänen on Idän kehräämö Oy:n yrittäjä ja Idän villafestareiden luoja. Anniina on villafanaatikko, käsityöaktivisti ja Itä-Suomen asian agentti, jonka juuret ovat syvällä Karjalan mailla. Anniina Nykäselle yritystoiminnassa on ensisijaista noudattaa omia arvoja sekä kehittää ja tarjota uutta ympäröivälle yhteisölle

Miikka Kotilainen

Yrittäjä, Puuartisti