Miniseminarier fre 27.9

I Landsbygdsparlamentets miniseminarier hör du inlägg och exempel på nyskapande vardag, företagande och kultur. Förändringar i programmet är möjliga.

Utrymme: Auditorio

 • Kesto: 50 min

  Mistä rahaa asunnon hankkimiseen ja yritystoiminnan aloittamiseen – investointeihin ja kehittämiseen maaseudulla? Mitä pankkipalvelujen keskittäminen ja digitalisointi tarkoittaa maaseutualueiden toimijoiden näkökulmasta? Mitä ketjuvaikutuksia on maaseutualueiden -kuntien - maakuntien elinvoimaan? Mikä on näkymä maaseudun rahoitusmarkkinoiden horisontissa?

  Ohjelma tarkentuu.

  Järjestäjänä maaseutupolitiikan neuvosto, maa- ja metsätalousministeriö

 • Kesto: 2 h

  How do we see the Rural Vision playing out? Join us in this discussions and ideas workshop in which we will formulate our vision for the next steps and wishes for the new Commission and Parliament.

  Työpaja järjestetään englanniksi – tervetuloa mukaan!

  Ohjelma tarkentuu.

Utrymme: Kaleva Hovin suuri sali

 • Kesto: 1 h 50 min

  Maaseutu tuottaa ilmastonmuutoksen aikakaudellakin ruokaa, uusiutuvia raaka-aineita sekä puitteita hyvään elämään. Fossiilipanoksista vapautumisen ja huoltovarmuuden arvo ymmärretään aiempaa paremmin. Nämä kaikki edellä mainitut ovat maaseudun ekosysteemipalveluiden varassa ja nostavat maaseudun arvoa kokonaisuutena, mutta mitä hyötyä tästä on maaseudulle?

  Kuinka kasvavasta arvostuksesta syntyy elinvoimaa? Milloin maanomistajalle on hyötyä ja milloin haittaa siitä, että metsien ja maatalousympäristöjen monet hyödyt tunnistetaan aiempaa paremmin? Kuka maksaa kelle, mistä ja milloin?

  MMM:n ohjelmapäällikkö Mikko Pohjolan vetämässä Hiilestä kiinni kokonaisuuden työpajassa pengotaan maaseudun murroksen asetelmia ja mahdollisuuksia. Mukana myllää ELY-keskusten valtakunnallinen ilmastoyksikkö ja Hiilestä kiinni -koordinaattori Harri Hakala ja tarkemmin tuntematon joukko maaseudulla eläviä, elantoaan hankkivia ja muita näistä teemoista kiinnostuneita. Tervetuloa mukaan!

  Järjestäjinä: ELY-keskusten valtakunnallinen ilmastoyksikkö, Hiilestä kiinni-hanke, maa- ja metsätalousministeriö

 • Kesto: 2 h

  Marjatta Pikkarainen, MKN ProAgria, Sari Kaasinen ERG-hanke.

  Sisältö tarkentuu

Utrymme: Höljäkkä

 • Kesto: 60 min

  Miten taiteilijan asiantuntijuudella voidaan ratkoa aluekehittämisen ja elinkeinoelämän haasteita? Tule kuulemaan, mitä taiteellinen asiantuntijuus on, ja mitä taiteilijoilla on tarjottavana perinteisenä koetun taiteen lisäksi.

  Puhujat: Jenni Latva, asiantuntija, Taideyliopiston Seinäjoen yksikkö ja Susanna Mäki-Oversteyns, erityisasiantuntija, aluekehittämishankkeet, Taiteen edistämiskeskus