Vuonna 2021 katse kohti tulevaa – etätyöt ja monipaikkaisuus ovat tulleet jäädäkseen

Viime vuosi jää varmasti jokaisen mieleen ainutlaatuisuudessaan – etätöinä, videokokouksina, ajoittaisena hämmennyksenä ja pelkonakin. Vuosi otti paljon, mutta toi mukanaan myös uudenlaisen työnteon mallin ja uudenlaisen kiinnostuksen maaseutua kohtaan.

Poikkeuksellisena vuonna etätöitä teki parhaimmillaan lähes 60 prosenttia suomalaisista. Töissä oltiin omilla mökeillä, Lapissa etätyötiloissa kuin kotona. Itsekin muutin kesäksi Vaasaan etätöitä tekemään.

Miten tämä uudenlaisen työnteon murros heijastuu meihin, maaseudun kehittäjiin? Me vastaamme uudenlaiseen kiinnostukseen.

Vuonna 2021 järjestettävä Maaseutuparlamentti tarjoaa mahdollisuuden tutustua Suomen monipuoliseen ja monimuotoiseen maaseutuun. Maaseutuparlamentissa käydään keskusteluja tulevaisuudesta – miten etätyöt ja monipaikkaisuus vaikuttavat ja tulevat vaikuttamaan maaseutualueisiin? Millaisia edellytyksiä maaseutualueille tarvitaan työn, yrittäjyyden ja kestävän arjen suhteen, että katse tulevaisuuteen on kirkas? Näihin kysymyksiin haetaan ratkaisuja lokakuun alussa Kurikassa.

Keskusteluja tullaan käymään myös ennen Maaseutuparlamenttia. Ratkaisuja, oivalluksia ja kysymyksiä hyvästä elämästä haetaan Ideafestivaali-keskustelujen avulla. Kutsumme kaikki mukaan keskustelemaan – ensimmäinen osio alkaa jo muutaman viikon päästä! Keskustelun tavoitteena on koota yhteen monipuolisesti eri-ikäisiä ja -taustaisia ihmisiä: maaseudun asukkaita, vapaa-ajan asukkaita ja yrittäjiä. Keskustelujen tuloksia hyödynnetään osana Maaseutuparlamentti-tapahtumaa ja kansallisen maaseutupoliittisen julkilausuman laadintaa. Kun järjestät keskustelun, vaikutat kansallisen maaseutupolitiikan muotoiluun ja siihen, millainen tulevaisuus meillä on käsissämme.

Pyydämme mukaan osallistumaan ja tarjoamaan ratkaisuja kohti parempaa tulevaisuutta. Miten muuten vastaamme uudenlaiseen maaseutukiinnostukseen?

Tarjoamme välineitä ja ratkaisuja esimerkiksi monipaikkaisuuden mahdollisuuksiin. Vuonna 2021 aloittaa uusi Monipaikkaisuuden mahdollisuudet –työryhmä, joka on yksi neljästä tulevaisuuteen tähyävästä maaseutuverkoston työryhmästä. Ryhmän tavoitteena on kartoittaa nykyisiä ja löytää uusia ratkaisuja, joilla tartutaan monipaikkaisuuden mahdollisuuksiin. Työryhmätoiminnan kautta on mahdollista vaikuttaa maaseudun kehittämisen suuntaan.

Monenlaista on siis tulossa vuonna 2021. Suunnataan siis katse kohti tulevaa – jotta voisimme hyvin myös vastaisuudessa.

Meri Kiikkala
Kirjoittaja toimii maaseudun kehittämisyksikössä viestinnän erityisasiantuntijana.

Kirjoitus on julkaistu 4.1.2021 maa-ja metsätalousministeriön blogisarjassa "puheenvuoroja maa- ja metsätalousministeriöstä"